Selecteer een pagina

49er-FX

Het racemonster onder de boaten

Op en top racen

Terwijl zeilboten mooi en sierlijk zijn om te bekijken, zijn veel moderne wedstrijd zeilboten ronduit racemonsters. Een zeilboot behoort ronde lijnen te hebben, maar zeilboten worden steeds hoekiger. De meerdere mogelijkheden van een moderne zeilboot zijn wel gunstig voor de sport; het daagt uit om te experimenteren. Meer mogelijkheden vergt immers meer van de bemanning. En natuurlijk liggen de snelheden veel hoger wat het spectaculairder maakt om ernaar te kijken.
De 49er-FX is zo’n racemonster. In verhouding met zo’n klein bootje is het zeiloppervlak erg groot. Opvallend hierbij is de gennaker; de 49er-FX voert meestal een dubbel voorzeil. Omdat de boot zoveel zeiloppervlak heeft, hangt niet alleen de fokkenist in de trapeze maar ook de roerganger. En door de aparte bouw hangen zij niet zomaar een stukje buitenboord maar meters.
Een foutje kun je jezelf niet permitteren; de boot slaat gelijk om. Maar als het gaat zoals het behoort te gaan is een racende 49er-FX een prachtig zicht. Het is onvoorstelbaar dat iets op alleen maar wind, dus zonder motor, zo hard kan gaan. In deze klasse hebben we een team van Nederlandse vrouwen aan de top. Evenals al onze vrouwen in de zeilsport mogen we daar trots op zijn. Wereldwijd hebben de zeilende vrouwen in races aan de Nederlandse vrouwen een geduchte concurrent, sterker nog, vaak mogen zij strijden om de tweede en derde plek omdat de Nederlandse vrouwen wereldkampioen zijn en dat dan nog een keer worden.
Vrouwen in de zeilsport kunnen dan wel in jaren ervaring een achterstand hebben in de zeilsport t.o.v. de mannen, maar ze zijn bezig aan een flinke inhaalslag. Het is knap als je met zo’n complexe zeilboot als de 49er-FX zo aan de top mee kan doen, ook al moet niemand de andere klassen onderschatten. Er is ruimte voor andere klassen. Het is opvallend dat alle huidige wedstrijd zeilboten monohull zijn, dat er geen catamaran bijzit terwijl er met catamarans zeer goed te racen is. Vroeger is de Tornado Olympisch geweest, en helaas is er geen catamaran meer te zien bij de Olympische spelen. Hopelijk verandert dat. En als er weer een catamaran Olympische klasse wordt; hopelijk zijn dan de Nederlandse vrouwen de snelste van de hele wereld.